Gildemann

28 märts

Visioonikonkurss Härjapea jõe teekond

Osalesime Tallinna Linnavalitsuse korraldatud visioonikonkursil Härjapea jõe teekond.

Visioonikonkursi eesmärgiks oli leida uusi ideid muistse Härjapea jõesängi tähistamiseks Tallinna linnaruumis.

 

dolomiit, Härjapea, istepink, pargipink, lillevaas, aiavaas dolomiit, Härjapea, istepink, pargipink, lillevaas, aiavaas dolomiit, Härjapea, istepink, pargipink, lillevaas, aiavaas dolomiit, Härjapea, istepink, pargipink, lillevaas, aiavaas dolomiit, Härjapea, istepink, pargipink, lillevaas, aiavaas dolomiit, Härjapea, istepink, pargipink, lillevaas, aiavaas

Linna läbiv jõgi käivitas veskeid, paisutas järvi, täitis vallikraave, andis juua koduloomadele, tõi oma kallastele tärkava tööstuse.
Ta moodustas omalaadse selgroo kunagisele inimasustusele Tallinna lähiümbruses, sest elu koondub ikka vee ümber. Ka jõe kadumisel on huvitav otsida tema jälgi maastikul.

Pakkusime selliseks ühendavaks visuaalseks dominandiks dolomiidist ja metallist valmistatud arhitektooni, mis ühendab endas linnamööbli, valgustuse, teabetahvli ja viida funktsioone.
See on arhitektoon, millel saab mitte ainult jalga puhata, vaid ka näpuga piki jõesängi järge ajada, tajuda muistse jõe liikumist tänapäeva dünaamilises linnas; Inimene on sageli pealiskaudne, pelgalt tekst ei paelu. Kivisse raiutuna on võimalus suurem, et edastatav info tõesti mõistmist väärib.

Horisontaalse istepingi üldkuju jälgib Härjapea voolusängi kulgemist linnas ning selle lõikumist tänapäevaste tänavate ning maamärkidega. Härjapea jõe kulgemine on tehtud ka lapsele arusaadavalt selgeks ja jälgitavaks mitte tavapärase püstise infotahvlina vaid horisontaalsena.

Istepingiosa on soojendatav küttekaabliga, et sulatada lumi ja jää. Pinki kandev osa on 10mm must metall, tsingitud, värvitud, sarnaselt on töödeldud tekst vertikaalsel postil. Tekst on taustal valgustatud. Kõik mahulised kujundid kivil on teostatud täpsetel CNC tööpinkidel.

Materjalina kasutame ka siin, nagu ikka meie 27 aastase tegevuse jooksul, enda poolt kaevandatavat Orgita heledatoonilist dolomiiti, külma- ja kuumakindlat kivi. Näiteks sarnaselt teostasime ka dolomiidist vaagnad ja istepingid renoveeritud Kuberneri aias.

Kirjeldatud element kõikidel Härjapea peatuspaikadel loob ühtse visuaali ja identiteedi. Arhitektooni vertikaalne osa- post on märgatav maastikul juba kaugelt, orientiirina kutsub lähemalt uurima, vaatama.

Siis saab jalga puhata ja inspireerununa mõtteid vahetada linna tuleviku ja mineviku teemadel.

 

Härjapea jõesängi kulgemine Tallinnas

Härjapea jõesängi kulgemine Tallinnas